Cum se montează o centrală termică?

Cum se montează o centrală termică?

Centrala termică pe gaz este cea mai întâlnită și cea mai uzuală centrală de pe piață, fiind cunoscută și sub denumirea de centrală murală, fiind un echipament ce se montează pe perete sau într-o nișă puțin adâncă din perete.

Centralele termice pe gaz specifice apartamentelor au în mod normal o putere de 24 kW, fiind destinate producerii de agent termic necesar încâlzirii locuinței, cât și pentru încălzirea instantă a a apei menajere.

Pentru că centralele termice consumă combustibil gazos, acestea au nevoie de autorizații de funcționare de la ISCIR, pentru a putea funcționa legal și a evita situațiile neplăcute și periculoase. Pentru a obține autorizațiile de funcționare, trebuie întocmit un dosar, după ce ai ales și cumpărat o centrală termică potrivită locuinței tale.

Montajul unei centrale termice pe gaz de apartament este cea mai importantă etapă și trebuie realizată numai de personal calificat, autorizat ISCIR pentru o durată de viața cât mai lungă și o funcționare în condiții optime.

Cum se alege și se instalează centrala termică?

Centrala termică se alege în funcție de mai multe criterii, precum:

  • suprafața locuinței;
  • puterea centralei termice;
  • tipul locuinței (apartament sau casă);
  • izolarea termică a locuinței;
  • orientarea locuinței și poziționarea geografică;
  • numărul utilizatorilor de apă caldă menajeră și temperatura medie dorită în locuință.

Procedura de instalare a centralei termice depinde de tipul centralei termice alese și de recomandările instalatorului care se ocupă de montarea centralei. Ideal ar fi să alegi o firmă profesionistă și autorizată ISCIR pentru a facilita demersurile pentru aproabarea funcționării centralei termice și instalarea centralei termice în condiții de siguranță.

Accesoriile necesare unei instalării centralei termice pe gaz

  • Regulatorul de gaz cu filtru

Se utilizează pentru reglarea și stabilirea presiunii gazului din instalație. Acesta asigură închiderea la debit zero și este dotat cu un ștuț pentru măsurarea presiunii la intrare și ieșire. Prin utilizarea unui regulator de gaz, presiunea gazului este constantă, astfel, se evită orice problemă cauzată de fluctuațiile de gaz. Este recomandat să montați numai regulatoare de gaz cu filtru incorporat, altfel toate impuritățile ce vin împreună cu gazul ajung în centrală și vor genera costuri mari în întreținere.

  • Filtrul Y 1/2”

Se folosește în instalații (centrale termice, boilere) și are rolul de a proteja centrala termică de eventualele impurități ale apei ce intră în centrală. Acest filtru Y fiind un consumabil, se recomandă schimbarea cu unul nou în momentul în care înlocuiți centrala.

  • Filtrul Y ¾”

Are rolul de a proteja centrala termică de impuritățile apei din circuitul de încălzire sau de depunerile de rugină din calorifere. Acest filtru Y fiind, de asemenea, un consumabil, se recomandă schimbarea sau curățarea în momentul în care se efectuează revizia tehnică a centralei termice.

  • Filtrul magnetic anticalcar1/2”

Filtrul magnetic anticalcar funcționează pe baza unui principiu fizic utilizat în tehnologia magneților permanenți. Acest filtru este alcătuit dintr-un cilindru metalic, în interiorul căruia se regăsesc mai multe bare ce au proprietăți magnetice, rezistente la factori agresivi și temperaturi extreme. Astfel, sunt împiedicate depunerile cauzate de sărurile de magneziu și calciu printr-un procedeu pe bază de magneți, iar centrala termică este protejată de efectele depunerilor.

Depunerile de calcar contribuie la defectarea echipamentelor termice și la scăderea eficienței datorită depunerilor de calcar pe interiorul țevilor în așa fel încât este posibilă chiar blocarea acestora. Apa dură creste cheltuielile la energie: îmaginați-vă că aveți o centrală termică de încălzire a casei și că în zonele unde agentul termic ia contact cu aceste deuneri, se formează o crustă de calcar care împiedică trecerea căldurii (fie că se întâmplă direct în centrala acest lucru sau în boiler). În acest caz și pentru ca apa să ajungă la temperatura setată, centrala funcționează mai mult și consumă mai mult gaz sau curent electric, în funcție de tehnologia de încălzire.

Filtrul magnetic anticalcar reduce cu maxim 2 grade germane duritatea apei. Dacă apa care intră în centrala termică are duritate de peste 20 de grade germane, vă recomandăm folosirea unui sistem de filtrare corespunzător.

  • Robinet cu olandeză interior-exterior cu fluture 1/2”

Acest robinet este destinat utilizării în sisteme sanitare, rețele de instalații interioare pentru apa potabilă sau sisteme de încălzire, fiind acționat manual, cu un sfert de tură.

  • Robinet cu olandeză interior-exterior cu fluture 3/4”

Acești robineți se montează pe instalația de retur a centralei, astfel:

  • Robinet cu olandeză interior-exterior cu fluture 3/4” – 2 bucăți – se încadrează filtrul Y 3/4” pentru a avea acces la curățarea sau schimbarea lui într-un mod mai facil.
  • Robinet cu olandeză interior-exterior cu fluture 3/4” – 1 bucată – se montează la centrala termică pentru racordarea ei la instalația de retur.
  • Filtru anti-magnetită

Pe lângă accesoriile prezentate mai sus, care sunt obligatorii și necesare unei instalări corecte a centralei, producători precum Ariston România, recomandă montarea unui filtru anti-magnetită ce previne depunerile de magnetită pe schimbătorul de căldură al centralelor termice și în radiatoare.

Este bine cunoscut faptul că în timpul circulației agentului termic prin instalație, sunt antrenate particule metalice (zgura provenită de la sudarea elementelor în timpul procesului de fabricație, pilitură de la procesele de șlefuire, oxizi metalici proveniți de la coroziune, etc.), dar și particule nemetalice (pulberi generate in procesul de vopsire, nisip, etc.), iar cu trecerea timpului, acestea se depun pe suprafața componentelor instalației: pompe de circulație, radiatoare, robineți, rețeaua de conducte, etc. Culoarea si aspectul acestui mix de particule sunt asemănătoare cu a nămolului.

Magnetita și impuritățile în instalația de încălzire apar permanent, iar prezența lor poate duce la:

  • depuneri pe schimbătorul de căldură. În acest caz, schimbul termic nu se mai face corect, centrala consumă mult mai mult și datorită câldurii excesive schimbătorul de căldură se deteriorează, necesitând spălări chimice sau înlocuiri ce nu fac parte din garanție;
  • blocarea pompei de circulație și chiar defectarea ei. Impuritățile in pompa de circulație nu fac parte din garanție.

Soluția recomandată pentru situațiile descrise este instalarea unui filtru special sau spălarea chimică a instalației de încălzire centrală. Acesta are rolul de a elimină impuritățile pe baza de fier cu o rată de succes de 100%, se monteaza pe returul instalației și protejează sistemul împotriva depunerilor de magnetită.

Astfel, se evită depunerile pe schimbătorul de căldură al centralei sau obturarea debitului de agent termic prin țevi, făcând ca sistemul dumneavoastră să funcționeze în parametrii normali o perioadă îndelungată.

  • Detectorul de gaz

Conform noilor reglementări ale ANRE, detectoarele de gaz sunt obligatorii în spații dotate cu aparate consumatoare de combustibili gazoși (aragaz, centrală de apartament) și care sunt închise cu geamuri mai groase de 4 mm sau de tip securizat ori termpoan.

Detectoarele de gaz sunt însoțite de electrovalvă, ce se montează pe conducta de alimentare cu gaze. În cazul unei scurgeri de gaz, detectorul transmite un impuls electronic către electrovalvă, care întrerupe alimentarea. Detectorul se montează la 30 cm de tavan și la o distanță de aproximativ 150 cm de aparatul alimentat cu gaz.

Instalarea se face numai de către personal autorizat.