17 Sep Totul despre încălzirea în pardoseală
Tot ce trebuie să știi
despre
Încăzlirea în pardoseală
Încălzirea în pardoseală reprezintă una dintre soluțiile ingenioase și aspectuoase, foarte eficiente și inovatoare, pentru a obține un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuințe sau birouri. Spre deosebire de clasicele calorifere sau radiatoare, încălzirea în pardoseală poate folosi agenți termici, dar și electrici, în ambele variante căldura se transmite prin tuburi sau prin cabluri în mod direct către sapa de beton a pardoselii.
Principalul avantaj al acestui sistem de încălzire îl constituie distribuirea uniformă a căldurii în toată locuința obținându-se eficiență maximă în încălzire. O investiție inițială mai costisitoare decât în cazul sistemelor de încălzire tradiționale, va fi recuperată, însă, printr-un consum de energie redus.
Aspecte generale
Sistemele de încălzire în pardoseală constă într-o rețea de conducte cu apă caldă sau un covor de rezistențe electrice montate pe șapă, sub pardoseală. Un astfel de sistem se poate instala atât la parter, cât și la demisol sau etaj, în case noi sau renovate.
Avantajele sistemelor de încălzire în pardoseală sunt: mărirea spațiului prin eliminarea caloriferelor, distribuirea uniformă a căldurii, economie de combustibil, protecție contra alergenilor și acarienilor prin reducerea riscului de apariție a mucegaiului, posibilitatea de a fi instalată sub parchet, gresie sau piatră (recomandată), oferind un design mai plăcut.
Sistemul de încălzire prin pardoseală este adaptabil oricărui spațiu. Încălzirea prin pardoseală poate fi montată sub diferite tipuri de materiale precum gresie, parchet, piatră, marmură sau beton, fără să le altereze în timp. Un sistem electric de încălzire în pardoseală poate să funcționeze până la 50-60 de ani fără a necesita vreo mentenanță, iar în cazul în care există defecțiuni, service-ul este realizat ușor, la nivel local.
Dezavantajele sistemelor de încălzire în pardoseală constă în faptul că mutarea mobilierului e mai dificilă (instalația de încălzire în pardoseală să nu treacă pe sub ea), necesitatea de a izola mai bine locuința, trebuie stabilit finisajul podelei încă din stadiul de proiectare a încălzirii în pardoseală, nu se mai folosesc covoare sau mochetă. Dacă încăperea este foarte mare este posibil să necesite și un sistem de încălzire complementar. Investițiile inițiale pot fi mai mari și este nevoie de instalatori specialiști și cu experință pentru un rezultat de calitate.
Funcționarea acestui sistem
Înainte de montaj trebuie să vă interesați cum anume funcționează un astfel de sistem. Inovația pe care o aduce încălzirea în pardoseală e că, de fapt, transformă întreaga pardoseală într-un calorifer.
Principiul de bază al funcționării este, așadar, acela că pardoseala devine element radiant și, astfel, căldura se propagă de jos în sus pe o suprafață mai mare spre deosebire de caloriferele unui sistem clasic de încălzire care, deși fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere, sunt mai mici ca dimensiuni și pot necesita un timp mai îndelungat pentru încălzirea încăperii. Încălzirea prin pardoseală nu aduce vreun disconfort la contactul cu talpa piciorului pe suprafața pardoselii, creșterea temperaturii pardoselii va fi insesizabilă.
Întreținerea și garanția
Acest tip de sistem de încălzire este unul extrem de rezistent. Odată ce a fost montat, în cele mai bune condiții, el poate funcționa la capacitate maximă timp de zeci de ani. În cazul în care vor exista mici probleme, acestea se pot rezolva rapid și ușor. Nu veți fi nevoiți să scoateș întreaga podeaua, pentru că, pe lângă că acest tip de sistem se defectează foarte rar, dauna poate fi localizat cu mare precizie. Într-o astfel de situație se va opta pentru reparația sau înlocuirea unei singure piese, urmând ca sistemul să fie repus imediat în funcțiune.
Acest sistem e avantajos pentru casa ta deoarece presupune costuri mici. S-a dovedit că încălzirea în pardoseală este cu 25%-30% mai eficientă decât încălzirea clasică realizată cu ajutorul caloriferelor.
Benefică pentru sănătate
Încălzirea prin pardoseală are efecte benefice asupra corpului uman. În primul rând sistemul stimulează circulaţia sângelui la hipotensivi. De asemenea, un alt beneficiu este că nu produce alergii deoarece nu există o circulaţie a aerului în cameră, deci nici mişcare de praf sau mirosuri. In plus, reduce cantitatea de bacterii, ciuperci si acarieni de la nivelul pardoselii. O astfel de încălzire nu usucă aerul fapt care oferă garanția sănătații pentru utilizatori.
S-a dovedit că mersul desculț, direct pe podea, are beneficii majore asupra sănătății. Faptul că temperatura este ideală vă va ajuta să aveți o circulație mai bună și un impact direct benefic asupra oaselor.
Sfaturi în plus
Pentru o instalare care să asigure o funcționare corectă trebuie să avem grijă la senzorii pentru pardoseală. Aceștia trebuie montați în tuburi copex obturate la capăt, la jumătatea distanței între două spire paralele consecutive de cablu încălzitor, în zone ce ulterior vor fi libere – neacoperite de mobilier, covorașe, ghivece de flori sau alte obiecte.
Un alt proces important la montarea cablurilor de încălzire în pardoseală este asigurarea că distanța dintre spire este egală pentru a evita suprapunerea sau atingerea lor. Astfel sistemul va funcționa la parametrii normali.
Un alt factor important este reprezentat de termostatul care controlează sistemul. Acesta trebuie montat departe de lumină puternică deoarece razele puternice ale soarelui pot afecta pe termen lung funcționarea optimă a termostatului. Se recomandă poziționarea termostatului în funcție de variația de lumină din încăpere de-a lungul întregii zile.