Cum să-ți alegi caloriferele potrivite pentru locuința ta

Cum să-ți alegi caloriferele potrivite pentru locuința ta

Fie că locuim la bloc sau la casă, cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu necesitatea montării sau înlocuirii caloriferelor, care ne încălzesc locuințele pe timp de iarnă.

Având în vedere că piața instalțiilor termice are o gamă largă de variante și modele de diferite prin formă, putere sau material de construcție, alegerea unui calorifer performant și pe plac poate deveni și mai dificilă.

Astăzi, pe piață, există radiatoare din oțel, fontă sau aluminiu, fiecare având diferite beneficii: în timp ce unele se încălzesc mai ușor, altele mențin mai bine căldura. Desigur, luăm în calcul și componenta financiară: cele de aluminiu sunt mai ieftine decât cele de fontă, în timp ce caloriferele din oțel au un preț intermediar.

Caloriferele din fontă sunt foarte grele, au un preț mai ridicat, însă păstrează căldura cel mai bine. În plus, spre deosebire de celelalte două variante, caloriferul din fontă va rezista un timp mai îndelungat, fiind mai rezistent la coroziune și șocuri mecanice.

Caloriferele din oțel sunt, de asemenea, rezistente și sunt apreciate pentru că rezistă la temperaturi foarte înalte și distribuie destul de repede căldura în încăpere. Sunt mai ieftine decât cele din fontă și au o garanție destul de mare, aproximativ 10 ani.

Calorifele din aluminiu sunt ușor de manipulat și de instalat. Au o garanție aproape la fel de mare ca și cele din fontă. Se încălzesc foarte ușor, însă nu păstrează căldura la fel de mult ca cele din fontă sau oțel. Materialul din care sunt construite permite o varietate mai mare de modele, design-uri, astfel încât, se integrează foarte ușor în aproape orice stil de amenajare.

După ce ați stabilit tipul calorifer pe care îl preferați, instalatorul cu care colaborați vă va sfătui să alegeți atât locul în care să fie montant, cât și mărimea potrivită a caloriferului luând în considerare următorii factori: suprafața, materialele din care sunt realizați pereții clădirii, orientarea camerei, tipul de tâmplărie, dacă imobilul este izolat termic sau nu, din ce material este realizat planșeul sau la ce nivel este situată locuința. Pe piață, veți găsi toate dimensiunile necesare, de la înălțimi de 400 mm până la 900 mm etc. și lungimi de la 400 mm până la 3000 mm, în funcție de producătorul ales.

Costul unui calorifer

În magazinele de instalații sanitare, caloriferele se vând fie la element, fie la bucată, în funcție de model și de materialul din care sunt realizate. Cele mai greu de găsit sunt caloriferele rusești, din fontă, care încă se mai fabrică și sunt importate din Ucraina. Acestea sunt și cele mai scumpe, un element având un preț mediu de 52 de lei. Caloriferele din fontă sunt, însă, și cele mai rezistente, având o durată de viață de circa 30 de ani, dublu cât un calorifer din aluminiu, de pildă. Multe locuințe, în special din blocurile mai vechi, construite înainte de 1989, sunt încălzite și azi cu clasicele calorifere rusești.

Mulți specialiști în instalații recomandă radiatoarele din aluminiu, mai noi, rezistente, care au și un transfer bun de energie termică. Acestea se găsesc în comerț la prețul de circa 35 lei pentru un element. Garanția de viață pentru aluminiu este de circa 15 ani, însă aceasta depinde și de producător. Multe din caloriferele din aluminiu de pe piață sunt aduse fie din Italia (considerate superioare), fie din Turcia.

Indiferent de tipul de calorifer ales, asigurați-vă că în prealabil sau o dată la câțiva ani efectuați o spălare chimică interioară a sistemului de încălzire centrală pentru ca radiatoarele să funcțoneze la randament maxim.